مصالح ساختمانی همواره سعی دارند ظاهر زیبایی به فضای داخلی ساختمانها القا کنند و در این مسیر، تلاش آنها بر کاهش هزینه و افزایش دوام و پایداری است. امروزه ترکیبات بر پایه سیمان نظیر میکروسمنت و بتن اکسپوز تا حد زیادی ویژگیهای گفته شده را برآورده کرده اند اما ضعف جزئی در ویژگیهای ظاهری و ناتوانی در ساخت یک اتمسفر گرم برای فضای منزل، از نقاط ضعف این محصولات است. بنابراین، طراحان مصالح ساختمانی گزینههای دیگری را بررسی میکنند تا به بهترین مصالح برای نمای ساختمان دست یابند.
یکی از گزینههای طراحان داخلی برای استفاده در منازل، ترکیبی به نام تِرازو terrazzo است. شاید شما ندانید تراتزو terrazzo چیست زیرا نام آشنایی برای شما به حساب نمیآید اما این ماده، یکی از مصالح قدیمی مورد استفاده طراحان میباشد و قدمت چند صد ساله دارد. امروزه اما انواع بهبودیافتهای از این ماده، در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
تاریخچه تراتزو
تِرازو در واقع یکی مصالح ساختمانی بسیار قدیمی است. اولین انواع این ماده در مرزهای کنونی ترکیه به چشم خوردند که قدمت آنها به چندین هزار سال پیش از میلاد مسیح بازمیگردد اما به صورت دقیقتر، ابداع این ماده را به حدود 500 سال پیش و به مردم ایتالیا نسبت میدهند. ایتالیاییها با ترکیب زباله سنگهای مرمر که یکی از مصالح رایج آن زمان بوده با مخلوط سیمان و آب، یک مصالح مناسب برای کفپوشی ساختمانها به وجود آوردند که میتوانیم آن را نوعی بتن تقویتشده بدانیم. این ترکیب دارای خواص مناسبی نظیر مقاومت بالا و سطح صیقلی بود که در نتیجه، استفاده از آن برای ساختمانسازی را توجیهپذیر مینمود.
تِرازو یا تراتزو چیست؟
احتمالا اغلب ما نمیدانیم تِرازو terrazzo چیست و با آن آشنایی نداشته باشیم. تِرازو در واقع یک نوع کفپوش کامپوزیتی است که عناصر سازنده آن شامل قطعات ریز سنگ مرمر، بلورهای گرانیت، شیشه و کوارتز میباشد. البته تِرازو محدود به مواد اولیه گفته شده نیست و سازندگان میتوانند مصالح دیگری را نیز به ترکیب فوق اضافه یا جایگزین یکی از عناصر گفته شده نمایند. چنین طیف گستردهای از عناصر سازنده، خواص خوبی نیز به این ماده میبخشد که در بخش مزایای تِرازو به آن خواهیم پرداخت.
بافت این کامپوزیت شامل یک ماتریس مبنا از جنس سیمان (در انواع قدیمی تِرازو) یا اپوکسیها (در انواع جدید) بوده که قطعات کوچک چیپسمانندی از شیشه، گرانیت و… به آن افزوده میشود. تِرازو توسط نوارهای فلزی تقویت شدهاند که علاوه بر افزایش پایداری این ترکیب در برابر شکستگی و ترکخوردگی، جلوه زیبایی به آن بخشیده و قابلیت ایجاد طرحها و المانهای مختلف را نیز به طراحان میدهد. جنس این نوارهای فلزی برای تِرازوهای نسل جدید که بر پایه اپوکسی هستند از آلومینیوم بوده و برای پایههای سیمانی از موادی نظیر روی یا برنج استفاده میشود.
انواع تِراتزو
تا به اینجا متوجه شدهاید که تِرازو terrazzo چیست و از چه موادی ساخته شده است. در این قسمت، به سراغ انواع تراتزو میرویم. به طور کلی، این محصول بر اساس ماتریس پایه آن به دو نوع سیمانی و رزینی تقسیمبندی میشود. نوع رزینی، خود شامل دو دسته است: رزین اپوکسی و پلیآکریلات که پلیمری بهبود یافته به وسیله سیمان میباشد و مقاومت فشاری و دوام بالاتری دارد.
نوع سیمانی تراتزو گستردگی بیشتری دارد و خود شامل سه مدل از این ماده است که عبارتاند از:
تراتزو یکپارچه
مدل یکپارچه را میتوانیم یکی از انواع اقتصادی تراتزو بدانیم. تراتزوی یکپارچه شامل یک لایه بتن زیرکار و یک لایه ترکیب چیپسهای شیشه و گوارتز به عنوان نمای بیرونی کار است که این دو لایه توسط یک عامل چسبنده از جنس پلیمرهای رزینی به هم پیوند داده میشوند.
تراتزو پیوندخورده
این مدل شامل سه لایه میباشد؛ لایه زیرین بتنی، یک لایه ملات سیمانی با قطر 4.5 تا 5.5 سانتیمتر و لایه مخلوط شیشه و افزودنیهای دیگر با قطر حدود یک سانتیمتر که نمای نهایی این ماده را تشکیل میدهد.
تراتزو شستهشده
ویژگی این مدل، بافت خشن و سخت آن است که به نوعی جلوی لغزش و سر خوردن را میگیرد. تراتزو شستهشده که با نام «واش بتن» نیز شناخته میشود، از ترکیب یک لایه بتنی، لایه نمای گوارتز و شیشه به همراه یک لایه مخلوط سیمان و ماسه حاصل میگردد.
تراتزو sand cushion
در این نوع علاوه بر بتن و لایه نما، از یک لایه مشبک سیمهای گالوانیزه نیز استفاده میشود که با یک ورق ایزوله، از بتن جدا میگردد. این لایه علاوه بر تاثیر مثبت روی ظاهر کار، میتواند جلوی تاثیر انتقال حرارت و تماسهای پیشبینی نشده بین بتن و لایه نما را نیز بگیرد.
مزایا تراتزو terrazzo
در کنار متریالهای مدرنی چون بتن اکسپوز که برای ایجاد ظاهری صنعتی و مدرن در فضاها استفاده میشود، ترازو نیز به عنوان یک گزینه زیبا و مقاوم به چشم میخورد و در بسیاری از پروژههای معماری به کار میرود. با شناخت کامل تِرازو terrazzo و انواع آن، در این بخش میخواهیم ببینیم مزایای تِرازو terrazzo چیست و چه فوایدی در این ماده نهفته است. برخی از مهمترین خواص تِرازو عبارتاند از:
دوام
تِرازو یکی از مقاومترین و بادوامترین مصالح برای پوشش کف ساختمان است. مقاومت این ماده در برابر سایش بسیار بالاست و لایههای بتنی زیرین آن در برابر ضربه نیز تا پایداری فوقالعادهای دارند. به علاوه، در صورت بروز آسیب برای لایه نمای تِرازو، امکان پولیشدهی و ترمیم آن نیز وجود دارد تا از نظر مقاومت و دوام، جای هیچ نوع نگرانی برای استفادهکنندگان وجود نداشته باشد.
تنوع
در صورتی که انتخاب شما برای پوششدهی فضای مورد نظرتان تِرازو باشد، با تنوع کار فراوانی مواجه خواهید شد. این تنوع هم در رنگبندی، متریال و در طرحهای مختلف وجود دارد. همانطور که گفتیم، به لطف حضور نوارهای فلزی، قابلیت اجرای نقش مورد نظر یا لوگوی فضای اداری شما نیز وجود دارد.
نفوذناپذیری
لایه رزینی رویه تِرازو در برابر نفوذ رطوبت مقاوم است. این خاصیت باعث میشود تِرازو کمتر دچار پوسته شدن یا نمزدگی شود.
کمک به محیطزیست
بر خلاف اغلب مصالح، بخشی از متریال سازنده تِرازو از بازیافت زبالههای شیشه به دست میآید که از این نظر، تِرازو را میتوانیم یک ماده دوستدار محیط زیست بدانیم.
معایب تراتزو terrazzo
اکنون که در مورد مزایای تِرازو صحبت کردهایم، بهتر است کمی هم به معایب آن بپردازیم تا دیدگاه بهتری برای شما ساخته شود.
دو مورد از مهمترین معایب تِرازو را در این قسمت بیان میکنیم:
قیمت
با وجود کیفیت ساخت بالا و مزایای فراوان، از نظر اقتصادی تِرازو یکی از مصالح ساختمانی نسبتا گرانقیمت به حساب میآید. بنابراین کارفرمایان در صورتی که با محدودیت بودجه مواجه باشند، اغلب به سراغ دیگر مصالح پوششدهنده خواهند رفت.
دشواری در نصب
اجرای تِرازو نیاز به دقت و تخصص دارد و در صورت نصب توسط افراد کمتجربه، نتیجه نهایی دچار افت کیفیت خواهد شد.
در چه مکانهایی از تِرازو استفاده میشود؟
اگرچه ممکن است پیش از مطالعه این مقاله نمیدانستید تِرازو terrazzo چیست؛ اما با احتمال بالایی، در اماکن مختلف این ماده را دیدهاید. برخی از نقاطی که تِرازو در طراحی آن به کار برده میشود عبارتاند از:
- فضای داخلی منازل شامل پوشش کف یا حتی فضاهای عمودی نظیر دیوار
- فرودگاهها، ایستگاههای مترو و ترمینالها
- استخرها، پارکهای آبی و سایر نقاطی که با رطوبت بالایی مرتبط هستند.
- مدارس و دانشگاهها
نحوه نصب تراتزو چگونه است؟
نصب تِرازو نیز مانند سایر پوششهای کف ساختمان نیاز به یک مرحله زیرسازی دارد. در این مرحله، سطح باید به صورت کامل تمیز شده و پستی و بلندیهای آن نیز گرفته شود. سپس برای کمک به ایستایی مصالح یک چهارچوب اطراف فضای مورد نظر میسازند. در مرحله بعدی، تِرازو روی سطح اعمال شده و به مقدار مورد نیاز به آن زمان داده میشود تا خشک گردد. پس از آن، چهارچوب برداشته میشود و سطح آماده است. به همین سادگی!
البته تِرازو به صورت تایل نیز در بازار وجود دارد که نصب آن به مراتب سادهتر بوده و فرآیندی شبیه به سرامیککاری دارد.
خرید تراتزو
پیمون بتن با داشتن سالها تجربه در زمینه تولید و فروش انواع سنگ تراتزو terrazzo آماده است تا شما را در زمینه خرید تراتزو راهنمایی کند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با تیم فنی پیمون بتن در ارتباط باشید.
جمعبندی
در این مقاله، به بررسی یکی از قدیمیترین و در عین حال ناشناختهترین مصالح مورد استفاده در طراحی داخلی یعنی تراتزو terrazzo پرداختیم. مادهای که دارای مزایای مختلفی نظیر دوام، نفوذناپذیری، تنوع بینظیر و… است و در منازل و مکانهای عمومی نظیر استخرها و ترمینالها استفاده میشود.
حال که میدانید تِرازو terrazzo چیست، میتوانید آن را در لیست انتخابهای خود برای کفسازی منزل قرار دهید. به یاد داشته باشید که تِرازو مادهای با قیمت نسبتا بالاست اما در صورت اجرای صحیح، ظاهر بسیار لوکسی به منزل شما خواهد بخشید. ممنونیم که تا انتهای این مقاله با پیمون بتن همراه بودید.