انواع بتن اکسپوز ظاهری

پرطرفدارترین انواع بتن اکسپوز [دسته بندی براساس تولید و ظاهر]

روزهایی که سطوح بتنی یا سیمانی، پنهان می‌شدند گذشته است. امروزه دیگر انواع بتن اکسپوز می‌تواند به تقویت بصری و جذابیت فضای بیرونی، داخلی، مبلمان و لوازم جانبی کمک کند.

روزهایی که سطوح بتنی یا سیمانی، پنهان می‌شدند گذشته است. امروزه دیگر انواع بتن اکسپوز می‌تواند به تقویت بصری و جذابیت فضای بیرونی، داخلی، مبلمان و لوازم جانبی کمک کند.

اکسپوز (expose) به معنی به نمایش گذاشتن و در معرض دید قرار دادن است. یکی از انواع بتن هم به این دلیل اکسپوز نامگذاری شده است که به خودی خود و بر اساس شکل ظاهری‌اش، جزء اصلی طراحی ساختمان‌ها و سازه‌ها محسوب می‌شود. بتن اکسپوز، ماده‌ای متشکل از شن، سیمان، سنگدانه‌ها و آب است که ترکیب این عناصر، پوششی معاصر و بسیار جذاب را ارائه می‌دهد.

بتن اکسپوز چیست؟

بتن اکسپوز یا بتن نما یکی از انواع بتن است که در آن، خود بتن به طور آشکارا جلوه‎‌گری می‌کند. این نوع بتن معمولاً در ساختمان‌ها به عنوان یکی از عناصر جذاب در معماری کاربرد دارد و تمام یا بخش‌هایی از ساختمان به صورت بتنی، نمایان هستند که از زیبایی و شکل ظاهری خاصی برخوردارند. در بتن اکسپوز، سطح بتن به‌طور آشکار نمایان است؛ در حالی که در بتن معمولی، بتن با روکشی از جنس مواد دیگر مخفی می‌شود و سطح آن قابل مشاهده نیست.

در واقع، هر بتنی که سطح آن در معرض دید قرار داشته باشد، به عنوان بتن اکسپوز شناخته می‌شود. این محصول به ‌صورت پنل‌های پیش‌ساخته و در طرح‌ها و ابعاد مختلف تولید شده و به سادگی در محل مورد نظر اجرا می‌شود. ظاهر زیبا، سرعت بالا در اجرای کار و هزینه مناسب، از جمله مزیت‌های استفاده از بتن اکسپوز در ساختمان است.

انواع بتن اکسپوز از لحاظ روش تولید

انواع بتن اکسپوز ظاهری

 

به لحاظ روش تولید، انواع بتن اکسپوز به سه شیوه پنل پیش‌ساخته، درجا یا اجرا در محل و پرسی تولید می‌شود. پنل‌های پیش‌ساخته، از قبل و براساس نوع سفارشات، طراحی و در کارخانه‌ تولید می‌گردند و در نهایت به محل اجرای پروژه منتقل می‌شوند؛ اما در پروژه‌های بزرگ مثل بیمارستان‌ها یا استادیوم‌های ورزشی، برای سهولت کار، پنل‌های بتن اکسپوز در محل اجرای پروژه، ساخته می‌شوند. بتن‎ اکسپوز پرسی که نامش برگرفته از دستگاه پرس‌کننده بتن است، شامل جدول‌ها و کفپوش‌هایی است که مقاومت و دوام بسیار بالایی در برابر فشار، وزن و شرایط جوی دارند. این نوع از قطعات پیش‌ساخته، از قابلیت خشکه چینی بهره‌مند هستند.

انواع بتن اکسپوز از لحاظ شکل ظاهری

بتن اکسپوز از لحاظ شکل ظاهری نیز انواع مختلفی دارد که مهندسان و معماران ساختمانی می‌توانند بر اساس نیاز خود و ویژگی‌های پروژه، نوع دلخواه با شکل ظاهری و ابعاد مناسب را انتخاب کنید. در ادامه به انواع بتن اکسپوز بر اساس شکل ظاهری آن می‌پردازیم:

1.      بتن اکسپوز ساده و صیقلی

بتن اکسپوز ساده، سطحی صاف و صیقلی دارد و از پرکاربردترین‌ها در پروژه‌های ساختمانی است. این نوع بتن، که معمولا با ضخامت کمتر از یک سانتی‌متر ساخته می‌شود، برای نماهای داخلی و بیرونی قابل استفاده است.

 

بتن اکسپوز نوع ساده و صیقلی

 

2.      بتن اکسپوز متخلخل و شسته شده

برای تولید بتن اکسپوز متخلخل و شسته شده، سطح بتن اکسپوز را پس از بتن‌ریزی و گیرش اولیه، در جریان آب، تحت فشار قرار می‌دهند. طی این فرایند، سنگدانه‌های موجود در بتن نمایان می‌شود و به آن ظاهری متخلخل و طبیعی می‌دهد. بتن اکسپوز متخلخل و شسته شده، گزینه مناسبی برای نماهای بیرونی و محوطه‌سازی خواهد بود.

3.      بتن اکسپوز طرح‌دار

این نوع بتن‌ها که به صورت سه بعدی و با زوایای مختلف تولید می‌شود، سازه‌های طرح داری هستند که به اشکال گوناگونی از جمله پارچه، چرم و کاشی طراحی می‌شوند. این جذابیت ظاهری، باعث شده است که بتن اکسپوز طرح‌دار، تقاضای زیادی برای کاربرد در نماهای داخلی و خارجی داشته باشد.

 

بتن اکسپوز طرحدار

 

4.      بتن اکسپوز رنگی

نوع دیگری از محصولات بتن اکسپوز، بتن اکسپوز رنگی است که برای تولید آن از رنگدانه استفاده می‌شود. افزودن رنگدانه به بتن به دو صورت انجام می‌شود تا بتن با دو رنگ تیره و روشن تولید شود. افزودن رنگدانه به ترکیبات بتن اکسپوز سبب شده است که این محصول با وجود ظاهری متمایز نسبت به انواع دیگر بتن اکسپوز، متفاوت‌تر و در ترکیب با دیگر عناصر ساختمانی، جذاب‌تر، جلوه آفرینی می‌کند.

انواع بتن اکسپوز از لحاظ اجرا

انواع بتن اکسپوز به لحاظ روش اجرا

 

همانطور که پیش از این اشاره کردیم، روش ساخت انواع بتن اکسپوز بر اساس شیوه اجرای آن، تعیین می‌شود. به‌ طور کلی در مورد اجرای بتن اکسپوز، دو روش کلی ساخت وجود دارد که عبارتند از: بتن پیش‌ساخته و بتن‌ریزی درجا.

1.      ساخت بتن اکسپوز پیش‌ساخته

راحت‌ترین روش ساخت و اجرای بتن اکسپوز، نوع پیش‌ساخته آن است. در این روش قطعات بتن اکسپوز در کارگاه‌ یا کارخانه‌های تولیدکننده قالب‌ریزی و پس از به عمل آمدن، جهت انتقال و نصب در نما‌های داخلی یا خارجی، در پروژه مورد نظر بارگیری می‌شوند. نصب قطعات بتن اکسپوز پیش ساخته، بیشتر با پیچ انجام می‌شود و در مواردی که ابعاد یا وزن بتن کم‌تر است می‌توان از چسب‌ها یا ملات برای اتصال بتن اکسپوز بر روی نما‌ها استفاده کرد.

2.      اجرای بتن اکسپوز درجا

این روزها اگر به فرودگاه‌ها، سالن‌های بزرگ اجتماعات و ورزشگاه‌های بزرگ دقت کرده باشید می‌بینید که از بتن اکسپوز درجا، در نماهای بیرونی و داخلی آن‌ها استفاده شده است. در این روش دیگر از قطعات بتن پیش‌ساخته خبری نیست و بتن اکسپوز در محل پروژه ساخته می‌شود. طبق این روش، بتن به‌طور مستقیم بر روی نما‌ها کار می‌شود و سپس با استفاده از روش‌ها و ابزار قالب‌گیری، بافت و شکل مورد نظر، مستقیم بر روی سطوح نقش می‌بندد.

بهترین بتن اکسپوز برای دکوراسیون داخلی

 

بتن اکسپوز طراحی داخلی

 

بتن اکسپوز از خاص‌ترین و منحصر‌به‌فردترین مصالحی است که امروزه در دکوراسیون داخلی ساختمان‌ها به کار می‌رود. در دکوراسیون داخلی دفاتر اداری، رستوران‎ها، آشپزخانه و سالن‌های مسکونی که به سبک مدرن طراحی و اجرا شده‌اند، بکارگیری بتن اکسپوز جلوه‌ای جذاب ایجاد می‌کند. دلیل این موضوع سادگی، رنگ و زیبایی خاصی است که بتن اکسپوز به همراه دارد و باعث می‌شود که نمای داخلی ساختمان کاملا مدرن به نظر برسد.

بهترین نوع بتن اکسپوز در دکوراسیون داخلی و طراحی نمای، محصولی است که سطحی صیقلی داشته و فاقد هرگونه زبری و خشونت باشد. علاوه بر این، بهترین و پرمخاطب‌ترین بتن‌های اکسپوز برای دکوراسیون داخلی، بتن‌های رنگی سرد و خنثی هستند که چشم‌انداز فوق‌العاده‌ای به فضای داخلی خانه می‌بخشند.

 در طراحی دکوراسیون داخلی درکنار بتن اکسپوز ساده از نمونه‌های سه بعدی به همراه نورپردازی نیز استفاده می‌شود. طراحان دکوراسیون داخلی معتقد هستند که برای طراحی سالن‌های کنفرانس و فضاهای اداری انواع بتن اکسپوز سه بعدی بهترین انتخاب به شمار می‌روند.

بهترین بتن اکسپوز برای نمای ساختمان

 

انواع بتن اکسپوز در نمای بیرونی

 

بتن اکسپوز نما، یکی از بهترین عایق‌ها در برابر دما، رطوبت و صدا است. از آن جایی که این نوع از بتن اکسپوز که در نمای بیرونی سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد، باید علاوه بر استحکام، ظرافت و جذابیت ویژه‌ای هم از نظر بصری و طراحی داشته باشد. مقاومت بالای این نوع بتن از آن جهت اهمیت پیدا می‌کند که همواره در معرض عوامل محیطی قرار دارد. بر همین اساس به منظور افزایش تراکم بافت بتن، استحکام و مقاومت آن در برابر رطوبت، در هنگام تولید بتن اکسپوز نما، از میکروسیلیس و الیاف پلی ‌پروپلین استفاده می‌شود.

معرفی چند نمونه از بهترین بتن اکسپوز نمای ساختمان

برای انتخاب نمای ساختمان، گزینه‌های متنوعی پیش روی شما قرار دارد که می‌توانید بر اساس سلیقه خود و متناسب با طراحی بنا، بهترین بتن اکسپوز نما را انتخاب نمایید. از جمله طرح‌های این پوشش نما عبارتند از: انواع بتن اکسپوز شیار‌دار، چهار سوراخ درشت، طرح چوب، پریسما، کیپتون، رامبو، چوکو، ترای انگل، طرح آجر، هرمی و بلاک.

سخن پایانی

بتن اکسپوز به عنوان بتن تزئینی و زیباشناختی معروف است. به طور خاص، اصطلاح «اکسپوز» به فرآیندی اطلاق می‌شود که به طور طبیعی بخشی از بتن را در معرض دید قرار می‌دهد. کاربرد اصلی بتن اکسپوز برای سنگ‌فرش پارکینگ‌ها، پیاده‌روها، پارک‌ها، معابر و عناصر عمودی ساختمان‌ها، ستون‌ها یا نمای آن‌هاست. این نوع بتن علاوه بر پوششی بادوام، پوششی تزئینی هم به حساب می‌آید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره، با متخصصان پیمون بتن تماس بگیرید.

 

فهرست موضوعات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *