صنعت ساخت و ساز در راستای تغییرات و نوآوری جهانی، در دورههای مختلف، محصولات جدیدی را به بازار عرضه نموده است که مزایایی غیرقابل چشمپوشی در عرصه معماری به دنبال دارند. دنیای مدرن، زندگی هوشمند است و حتی بتن نیز، از این قاعده مستثنا نیست. بتن هوشمند، به عنوان بتنی تحول یافته، برای استفاده در فناوریهای جدید، سازگارتر عمل کرده و پتانسیلهای بسیاری در صنعت ساختمانی از خود نشان داده است. در این مقاله به معرفی این بتن شگفتانگیز، انواع کاربرد و مزایای آن خواهیم پرداخت.
بتن هوشمند چیست؟
طبق آمار، بتن به عنوان دومین ماده پرمصرف در صنعت علیرغم محبوبیت بالا، چندین عیب اساسی نیز دارد، از جمله دیر خشکشدن آن نسبت به محصولات مشابه و احتمال ترک خوردگی بالا. برای کسب اطلاعات دقیقتر مقاله بتن چیست؟ را مطالعه کنید.
در این میان، متخصصان، مصالح ساختمانی جدید و هوشمندتری را به عنوان یک راهحل بالقوه، برای افزایش ایمنی و راحتی مصرفکنندگان پیشنهاد دادند؛ بتن هوشمند یکی از فناوریهای دهه اخیر و از انواع بتن میباشد. این بتن، مخلوطی سیمانی است که با اضافهکردن برخی مواد به ترکیب آن، خواص جدیدی پیدا میکند. برای به دست آوردن بتن هوشمند، عملیاتی از قبیل تهیه ترکیبات مختلف مواد، ترکیب، ادغام و اصلاح ساختار میکروسکوپی بتن انجام میشود.
مصالح هوشمند
مصالح هوشمند موادی هستند که نسبت به ترکیبات، واکنش نشان داده و خواص خود را تغییر میدهند. این مواد میتوانند به شرایط محیطی یا نیروهای وارد شده پاسخ دهند و دارای خواصی مانند تغییر شکل و رنگ، تعدیل دما، تولید برق، کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری و غیره هستند. در ادامه به رایجترین انواع مصالح ساختمانی هوشمند میپردازیم:
آلیاژهای حافظهدار (SMA)
آلیاژهای حافظهدار، پس از اعمال نیرو، شکل خود را از دست نمیدهند. یکی از رایجترین کاربردها، استفاده از این مصالح در حفاظت لرزهای ساختمانها میباشد؛ زیرا این مواد میتوانند کرنشهای مکرر انرژی را بدون تغییر شکل یا آسیب دائمی جذب کنند. منظور از کرتش انرژی، تغییر اندازه یا شکل جسم بهواسطه اعمال نیرو است.
مواد پیزوالکتریک
مواد پیزوالکتریک به موادی گفته میشود که انرژی مکانیکی را به جریان الکتریکی تبدیل میکنند؛ این مواد در صنعت ساخت و ساز و بهخصوص مصالح هوشمند بسیار کاربردی هستند. از ویژگیهای این مواد میتوان به وزن سبک و خاصیت ارتجاعی بالا آن اشاره کرد.
مواد مغناطیسی
این مواد متناسب با مربع میدان الکتریکی، به صورت مکانیکی دچار دگرگونی میشوند و تغییر شکل میدهند؛ یعنی در واکنش به میدان الکتریکی یا مغناطیسی میتواند اندازه خود را تغییر دهد و در هنگام کشش، ولتاژ تولید میکنند. پمپها، شیرآلات و همچنین تونل بادی هوانوردی از جمله کاربردهای این مواد است.
سیالات الکترورئولوژیک
سیالات الکترورئولوژیک، سیالات بسیار حساسی هستند که نسبت به هر تغییر اعمال شده در میدان الکترونیکی، واکنش شدید و سریعی نشان میدهند؛ برای نمونه میتوان به ضربهگیرها اشاره کرد.
مواد الکتروکرومیک
این مواد بهگونهای هستند که وقتی یک ولتاژ از آنها عبور میکند، کیفیت و میزان انتقال نور را تغییر میدهد. مواد الکتروکرومیک به عنوان کروموفور شناخته میشوند.
معایب و چالشهای استفاده از مواد و بتن هوشمند
اگرچه بتن هوشمند پتانسیل زیادی را در صنعت ساختمانی ارائه میدهد؛ اما شناخت چالشهای مختلف استفاده گسترده از آنها ضروری است. در ادامه به اصلیترین معایب این مصالح خواهیم پرداخت:
هزینه بالا
یکی از بحرانیترین چالشها، هزینه اولیه بالای بتن هوشمند است. در مقایسه با هزینههای ساخت و ساز سنتی، مصالح هوشمند اغلب نیاز به سرمایهگذاری اولیه بیشتری دارند. این مورد میتواند برای پروژههای ساختمانی که با بودجههای کم، شروع به کار میکنند مشکلاتی به دنبال داشته باشد.
مقررات منسوخ شده
قوانین و مقررات منسوخ شده ساختمانی در بسیاری از حوزهها، مانع دیگری است که روند پذیرش مصالح و بتن هوشمند را کندتر میکند. این مقررات علاوه بر اینکه، اغلب خواص و مزایای منحصربهفرد مواد هوشمند را در نظر نمیگیرند، معماران و سازندگان را برای گنجاندن این مواد هوشمند در طرحهای خود با مشکل مواجه میکنند.
انواع بتن هوشمند
کاربردهای مختلف بتن هوشمند، سطح معماری جهان را ارتقا داده است. در ادامه برای درک بهتر این تحولات، انواع بتن هوشمند را بررسی خواهیم کرد:
- ضد انفجار
بتن هوشمند ضد انفجار، کاربردهای وسیعی بهخصوص در صنعت پلسازی، سدسازی، پالایشگاهها و نیروگاهها دارد. این نوع بتن هنگام وارد شدن ضربه و یا نیروی محکم، با ایجاد نیروی کشسانی بیشتر مانع از فروپاشی میشود. به لطف این ویژگی، زمان ساخت و ساز ساختمان و هزینههای نیروی کار کاهش پیدا کرده و سازهای ایمنتر را به وجود میآورد.
- بتن هوشمند گرمازا
بتن هوشمند، مزایایی فراتر از خواصی که اشاره شد دارد که یکی از این موارد، بتن هوشمند گرمازا است. بتن رسانا میتواند از طریق جریان الکتریکی یا در پاسخ به عناصر طبیعی؛ مانند نور خورشید گرم شود. این ویژگیهای گرمایشی میتواند پایداری ساختمانها را افزایش داده و ایمنی جادهها را بهبود بخشد.
- بتن خود ترمیمشونده
این نوع بتن هوشمند، برای افزایش دوام سازهها مورداستفاده قرار میگیرد؛ چرا که باعث میشود ترکها به طور خود کار ترمیم شوند. بتن خود ترمیمشونده دارای مخلوط مخصوصی از میکرو کپسولها هستند که با فعالکردن مواد ترمیم موجود در این کپسولها، امکان ترمیم را در هنگام بروز ترک فراهم میکند.
- بتن هوشمند حرارتی
بتن هوشمند حرارتی ساختاری دارد که با توجه به تغییرات دمای خارجی، تغییر شکل میدهد. به این ترتیب در جهت تنظیم طبیعی دمای داخلی ساختمانها و کاهش مصرف انرژی کمک میکند.
- بتن هوشمند ضد آب
این نوع بتن هوشمند، از طریق دفع آب به سطح خود دارای ویژگی ضدآب میباشد. این خاصیت، مقاومت سازهها را در برابر آب افزایش داده و هزینههای نگهداری آن را کاهش میدهد.
- بتن فوتوکاتالیستی
بتن فوتوکاتالیستی دارای ویژگی خود تمیزشوندگی در زیر نور خورشید است. این نوع بتن با تجزیه ترکیبات مضر موجود در جو، کیفیت هوا را بهبود میبخشد و تمیزکردن سازهها را تسهیل میکند.
- بتن هوشمند دارای حسگر
این نوع بتنها حاوی حسگرهای فیبر نوری هستند که میتوانند به طور مداوم دگرگونی شکلها، تنشها و تغییرات دمایی سازهها را بررسی کنند.
مزایای بتن هوشمند
همانطور که توضیح داده شد، این بتن، نوعی سیمان است و با افزودنیهای ویژهای که به سیمان سنتی اضافه میشود، از ویژگیهای هوشمند متنوعی بهرهمند میگردد. این محصول دارای مزایای متعددی نسبت به مصالح سنتی است؛ از جمله مهمترین این مزایا عبارتند از:
افزایش قدرت و انعطافپذیری
همه بتنها به دلیل استحکام بالا محبوبیت زیادی بین افراد دارند؛ اما بتن هوشمند اغلب میتواند حتی بیشتر از حد توان، بتن معمولی را تحمل کند. همانطور که بتن پمپ شده نیروی بیشتری را نسبت به بتن ریخته شده تحمل میکند؛ زیرا حاوی آب کمتری میباشد و افزودن اجزای جدید به این مخلوطها، اغلب استحکام آن را افزایش میدهد.
شناسایی و گزارش خسارت
یکی دیگر از مزایای بتن هوشمند، عملکرد قدرتمند آن به عنوان حسگر است. فیبر کربن، برادههای فولادی یا مواد مشابه، میتوانند الکتریسیته را هدایت کرده و مهندسان از این رسانایی با عبور جریان الکتریکی از بتن برای بازرسی سازهها به لحاظ آسیبپذیری استفاده کنند.
خاصیت ترمیمشوندگی
برخی از بتنهای هوشمند حتی میتوانند ترک و عیوب جزئی خود را ترمیم کنند. تمام بتنها دارای برخی از خواص خودترمیمشوندگی هستند که این ویژگی به دلیل ترکیب مجدد و سختشدن مواد از طریق هیدراتاسیون مداوم حاصل میشود.
بتن هوشمند یک نوآوری انقلابی است!
بتن هوشمند میتواند نقش مؤثری در شکلگیری شهرهای هوشمند و مدرن داشته باشند. در مناطق شهری اکثر فعالیتها منوط به شبکه وسیعی از حسگرهای اینترنت اشیا (IoT) برای سیستمهای ترافیکی تطبیقی و ناوبری خودروهای هوشمند است. بتن هوشمند رسانا، میتواند جادهها را به این حسگرها تبدیل کند.
اگرچه بتن هوشمند در مراحل اولیه تکامل خود است؛ اما پتانسیل آن همچنان در حال رشد میباشد. همانطور که میدانید این فناوری میتواند صنعت ساخت و ساز را به طور کامل تغییر شکل دهد و ساختمانها و زیرساختها را ایمنتر، کارآمدتر و راحتتر کند!
کاربرد بتن هوشمند
پیشرفتهای فناوری بتن هوشمند، نشاندهنده تغییرات قابلتوجهی در ساخت و ساز است که پروژهها را قادر میسازد سریعتر، باکیفیتتر، مقرونبهصرفهتر و پایدارتر تکمیل شوند. این مزایا نشان میدهد که چگونه ادغام فناوری هوشمند در فرایندهای ساخت و ساز میتواند منجر به پیشرفتهای اساسی در سراسر صنعت کشور ایران شود. در ادامه به کاربرد بتن هوشمند میپردازیم:
نظارت بر دما و زمان
حسگرهای مورد استفاده در بتن هوشمند، اطلاعاتی از قبیل دادههای مربوط به دما و مقاومت بتن را ارائه میدهند. این نظارت مستمر برای تعیین زمانی که بتن به مقاومت لازم برای فرایندهایی ساخت و ساز بعدی رسیده است حائز اهمیت میباشد؛ زیرا منجر به برنامهریزی بهتر و بهینهسازی زمان میشود.
افزایش دقت
دادههای ارائه شده توسط حسگرها، اطلاعات قابل اعتمادی را در مورد درجه دما و سطح سفتی بتن، ارائه میدهند که برای یکپارچگی سازه ضروری است. این دقت به جلوگیری از خطاهای احتمالی و دوبارهکاری که افزایش هزینهها را در بر دارد، کمک میکند.
بهرهوری زمان
نظارت مستمر و توجه به نکات، باعث بهرهوری بالا و صرفهجویی در مقایسه با روشهای سنتی میشود که نتایج را در فواصل زمانی طولانیتری ارائه میدادند. این کارایی مطلوب، منجر به سریعتر شدن چرخههای ساخت میگردد.
مقرون بهصرفهبودن
دادههای دقیق به دست آمده از حسگرها، میتواند باعث کاهش خطا و دوبارهکاری شود که این مورد خود عامل صرفه جویی قابلتوجهی در هزینهها خواهد بود. علاوه بر این، مرحله تجزیه و تحلیل که توسط دادههای حسگر تسهیل شده است، میتواند با برنامهریزی بهتر فرایند پخت بتن، حاصل شود که تاثیر بسزایی در کاهش هزینهها دارد.
پایداری سازه
این فناوری با به حداقل رساندن استفاده بیش از حد مواد و فعالکردن روشهای تست مخرب، شیوههای ساخت و ساز پایدار را ترویج میکند. با بهینهسازی ترکیبها، میتوان استفاده از سیمان را کاهش داده و بتنی کارآمدتر و سازگارتر با محیطزیست تولید نمود.
ایمنی و ادغام با هوش مصنوعی
ادغام حسگرها با هوش مصنوعی و میتواند اقدامات ایمنی را با ارائه دادههای دقیقتر در مورد استحکام و پتانسیل باربری، افزایش دهد.
چرا از بتن هوشمند در ساختمان استفاده کنیم؟
بتن هوشمند به عنوان نمونهای از تکامل مصالح ساختمانی و استفاده نوآورانه از فناوری مدرن، میتواند استفاده از مصالح سنتی را کاهش دهد. همانطور که اشاره کردیم ساختِ سازهها، خطرات زیادی را به همراه دارند؛ اما اختراعاتی مانند بتن هوشمند میتواند به ایمنتر شدن سازهها کمک کند.
هر ثانیه صرفهجویی در ارزیابی مقاومت بتن و عملآوری آن به معنای تکمیل زودتر پروژهها، افزایش ایمنی و صرفهجویی قابلتوجه در هزینه خواهد بود. البته باید به این نکته اشاره کرد که این نوآوریها فقط مربوط به سرعت تولید آنها نیست؛ بلکه استفاده از این مصالح هوشمند برای ساختن آیندهای است که در آن هر عنصر ساختمانی جهت دستیابی به شاخصهای کیفیت و پایداری، بهینه شده است.